Sänk din elförbrukning! – Sanna Wester
sannawester

Sanna Wester

Sänk din elförbrukning!

God kväll fina ni! Hörrni, idag måste jag prata med er om el, och elförbrukning. Här hemma försöker vi ändå tänka på hur mycket el vi faktiskt förbrukar och om vi verkligen måste ha lampor tända i precis varje rum trots att vi inte befinner oss där just nu. Såklart något man INTE ska ha, och då bättre att spara in och tänka på det. Men jag som är ganska mörkrädd av mig, hade ju gärna haft varje lampa i hela lägenheten tänd om jag är ensam hemma.. haha. Men får försöka hitta mindre punktbelysning som jag använder mig av och som ger en mer “mysig” känsla också istället för att köra taklampan! 🙂

MEN.. över till det viktiga! Alla hushåll har ju elkostnader, det är ju ett faktum och inget vi kan komma undan. Så varför inte se över din Elförbrukning och jämför man elavtal? För visst är det bästa att försöka sänka hemmets elkostnader, både för plånboken och miljön!

Men hur går man enklast tillväga i den snåriga el-djungeln för att beräkna sin elförbrukning och sänka den? Häng med!

Jag har sett massor av tips för att tänka sin elförbrukning, och jag vet att man med ändå ganska små medel kommer kunna sänka dina kostnader!

Här är några tips jag hittade på Göta Energi’s hemsida:

  • Byt till LED-lampor som håller 30-40 gånger längre och använder ungefär en femtedel så mycket el som en glödlampa enligt Energi- och klimatrådgivningen. Ditt energismarta liv börjar alltså med ett halogen- och glödlampe-fritt hem.
  • Täta de fönster som värmen annars försvinner ut genom och vädra effektivt (kort och rejält istället för länge och lite).
  • Sänk värmen och släck ljuset i rum som du inte använder så ofta och stäng dörren när du går ut ur rummet. Att sänka värmen med en grad minskar energianvändningen med fem procent.
  • Slopa standby-läget på elapparaterna – de drar ström även när de inte används.
  • Fyll tvätt- och diskmaskin istället för att köra halvfulla maskiner.
  • Välj rätt elavtal för din livssituation, då både din nät- och elfaktura baseras på hur mycket el du faktiskt använder i bostaden.

Så se till att göra dina val gällande din elförbrukning även om det bara skulle röra sig om någon/några kronor!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
sannawester
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.